Kawy smakowe

Miłośnicy kawy lubią czasem poeksperymentować z małą czarną i często dołączają do niej aromaty, syropy, mleczka smakowe lub bakalie. Aromatyzowanie herbaty jest dużo prostsze, gdyż liście herbaciane można skropić zapachem albo ekstraktem innej rośliny i zostanie on szybko wchłonięty – kawa i herbata. Aromatyzowane kawy wytwarza się w wyniku podobnego procesu, jednak kawa naturalnie neutralizuje obce zapachy. Niezwykle dobrze z kawą komponują się alkohole, wanilia, pomarańcze i rozmaite cytrusy. Zwolennicy kaw smakowych – kawy smakowe polecają jednakże picie czarnej kawy z dodatkami syropów lub mielonych orzechów, zamiast kupowanie kawy aromatyzowanej. Wypływa to z dwóch głównych reguł: kawa z syropem ma intensywniejszy smak dodanej substancji niż aromatyzowane ziarna. Kawy i herbaty smakowe oraz ubogacane smakowo i zapachowo, są wspaniałym prezentem na święta oraz niezobowiązującym prezentem na dowolną okoliczność.